Medarbetare

Vi ska vara en jämställd arbetsplats där medarbetarna har lika förutsättningar och inspireras till en hållbar vardag.

KPI:ER

  • Andel kvinnor och män bland medarbetare, i ledning samt styrelse
  • Sjukfrånvaro
  • Antal arbetsplatsolyckor
  • Personal­omsättning
  • Andel som skulle rekommendera Cernera

Cerneras framgång bygger på medarbetarnas engagemang och kompetens. Det förutsätter att alla medarbetare har möjlighet att utvecklas och trivs på jobbet. Vår ambition är att varje medarbetare upplever sin bästa tid i arbetslivet när de arbetar hos oss.

Cernera har 18 medarbetare (25) som arbetar i en organisation som präglas av professionalism och en stark kultur genomsyrad av entreprenörsanda. Våra kärnvärden är kvalitet, ansvar och nytänkande, vilka också påverkar hur vi är som arbetsplats och hur vi uppträder mot varandra.

Kärnvärdena, vår vision, mission och grundläggande värderingar finns samlade i vår personalhandbok. Där finns också regler för hur vi uppträder mot varandra och andra, hur vi ser på jämlikhet och mångfald samt hur vi gör när vi upptäcker fel och oegentligheter. Under året genomfördes en generell uppdatering av samtliga bolagets policyer inom olika områden för att säkerställa att de harmonierade med varandra.

I kulturen ligger ett åtagande om att alltid sträva efter hållbar utveckling. Det gäller medarbetarna själva, Cernera som företag, det omgivande samhället och miljön. Alla medarbetare involveras i hållbarhets­arbetet där deras medvetenhet och engagemang är nyckeln för att nå resultat.

Omställning på en föränderlig marknad

Den kraftiga inbromsningen inom bostadsbyggandet innebar att vi under 2023 såg behov av att anpassa vår organisation och ställa om till de nya marknadsförutsättningarna. Stora delar av vår projektavdelning bytte fokus för att istället spetsa vårt arbete med hyresgästanpassningar och ombyggnationer av våra förvaltningsfastigheter. Som en del i anpassningen minskade vi även personalstyrkan med totalt fem personer inom främst projektutveckling.

Sjukskrivningarna låg på fortsatt låga nivåer och
andelen medarbetare som uppgav att de skulle
rekommendera Cernera som arbetsgivare var fortsatt stor.

Arbetsmiljö och jämställdhet

Cernera bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete med rutiner för att löpande undersöka, åtgärda och följa upp den fysiska, psykosociala och organisatoriska arbetsmiljön. Arbetsmiljön kommer vara ett av våra huvudfokus under 2024.

Vi ska också vara en jämställd arbetsplats där samtliga medarbetare alltid ska erbjudas och uppleva samma förutsättningar. Vi bedriver därför ett aktivt arbete för att främja både etnisk mångfald och jämställdhet.

Att ta avstånd från kränkande särbehandling och diskriminering är en självklarhet, men vi ska även på bästa sätt förebygga att den typen av händelser äger rum. En trygg arbetsmiljö där alla respekteras och trivs, skapar vi tillsammans och genom att alla tar ansvar för hur vi bemöter varandra på arbetsplatsen. Under året implementerade vi också en ny visselblåsarfunktion, vilken finns beskriven i vår årsredovisning.

Så följer vi upp vårt arbete

Vi följer regelbundet upp vårt arbete genom bland annat de så kallade pulsmätningar som genomförs bland vår personal. I dessa kan vi återkommande mäta engagemang, trivsel och hur väl medarbetarna känner till företagets mål och värderingar.

Vi mäter Employee Net Promoter Score (eNPS) för att se hur villiga våra medarbetare är att rekommendera oss som arbetsgivare till vänner och bekanta. Resultaten under året har legat stadigt runt +40 på en skala som går från 0 till +100 och där allt över +20 anses vara ett mycket gott resultat.

Medarbetarsamtal genomförs minst en gång per år och hälsokontroller vart tredje år. Under 2023 följde medarbetarsamtalen upp med ytterligare ett samtal mellan varje medarbetare och dennes chef. Vi genomför även årliga lönekartläggningar. Årets kartläggning visade att lönerna inte behövde justeras utifrån krav på rättvisa och jämställdhet.

Uppföljning och utvärdering av arbetsmiljömålen sker årligen i ledningsgruppen. Även arbetsmiljöpolicyn ses över en gång per år och revideras vid behov.