Miljö

Vår egen verksamhet ska vara klimatneutral till 2030 och klimatavtrycket från hyresgäster, leverantörer och partners ska minska.

KPI:ER

  • Utsläpp av växthusgaser enligt GHG-protokollet
  • Antal miljöcertifierade fastigheter
  • Andel återbruks­inventerat
  • Andel inköp från bolag anslutna till Färdplan 2045

Fastighetssektorn står för cirka 20 procent av de samlade svenska utsläppen av växthusgaser. Därför är det självklart för Cernera att låta målet om klimatneutralitet vara överordnat alla våra andra hållbarhetsmål och något som genomsyrar hela vår verksamhet.

I syfte att ytterligare styra upp och formalisera vårt hållbarhetsarbete tog vi under 2023 fram en ny hållbarhetspolicy som täcker samtliga hållbar­hetsdimensioner och en särskild miljöpolicy. Under 2024 har vi för avsikt att ta fram ett hållbarhets­program.

Minskade utsläpp och skärpta ambitioner

Vi fortsatte under 2023 att minska våra utsläpp av växthusgaser. Minskningen gällde både i absoluta tal och i förhållande till vår totala förvaltade yta. Det är bland annat resultatet av ett målmedvetet arbete inom energieffektivisering.

Under året slutförde och påbörjade vi flera större hyresgästanpassningar och underhållsprojekt där energieffektivisering var en viktig del. Några exempel var:

  • I Armbåga ersatte vi tre gamla ventilationsaggregat mot ett modernt och energieffektivt samt utredde förutsättningarna för att kunna installera solpaneler.
  • I Näckrosen slutförde vi ett arbete som inleddes 2022 med att installera solpaneler.

Samtidigt pågår ett ständigt arbete med att minska energianvändningen per kvm i vår förvaltning. All el som köps är redan idag grön och värmen kommer i huvudsak från fjärrvärme.

Redo för miljöcertifiering

Vi tog också ytterligare steg i vår strävan att miljöcerti­fiera fler av våra förvaltningsfastigheter och projekt. Bland annat beslutade vi oss för att certifiera våra fastigheter enligt Svanen eller mer krävande standarder.

Först ut att miljöcertifieras var Lunden i Borås som certifierades enligt Miljöbyggnad Silver. Samma standard gäller för vårt projekt Linnéa Garden, vilket står klart i början av 2024. Från och med i år ska all tillkommande nyproduktion av bostäder miljö­certifieras. Vad gäller förvaltningsfastigheterna är det Merkurius i Borås som blir först, för att senare följas av Pallashuset.

Att vi beslutade oss för Miljöbyggnad iDrift har även konsekvenser på vårt arbete med att ta fram en kravställningsstandard för leverantörer och samarbetspartners, vilket beräknas vara klart under 2024.

Transporter

På transportsidan är målet att samtliga nyinköpta egna fordon ska kunna drivas med el och att vi ska öka antalet laddplatser. Vi strävar även efter att underlätta för våra kunder att resa klimatsmart, bland annat genom att erbjuda de boende i Linnéa Garden tillgång till cykelpool. Under 2023 tog vi därför fram ett nytt och gemensamt koncept för laddning av elbilar på våra parkeringar. Även CO2-utsläppen från transporter kopplade till projekt ska minska.

Återbruk börjar ta fart

Ett sätt att minska både utsläpp och resursanvändning är återbruk. När vi ska riva en fastighet får en återbruksaktör först möjlighet att ta vara på de produkter och delar av fastigheten som kan återbrukas eller renoveras för återanvändning.

Vår fastighet Armbåga är ett bra exempel på hur vi arbetat systematiskt för att återbruka det som varit praktisk och ekonomiskt möjligt. Redan från start upplät vi en stor lagerlokal där vi kunde förvara allt återbrukat material. Det handlade bland annat om branddörrar och glaspartiet, men även toalettstolar och ett ekgolv som vi plockat isär. En del av materialet har vi återanvänt i Armbåga, annat har använts i exempelvis Näckrosen. Ytterligare något har vi sålt vidare.