Paret Frejd på balkongen i deras lägenhet på Lunden i Borås

Lennart och Elisabeth fann sitt nya hem i Lunden

Bostadsbehoven skiftar från en människa till en annan. Dessutom förändras önskemålen beroende på var i livet man befinner sig. Att erbjuda en mångfald och olika alternativ är ett sätt att bidra till både människor och samhälle. Lennart och Elisabeth Frejd valde att sälja villan i Viskafors för en lägenhet i centrala Lunden i Borås. 

Lennart och Elisabeth är båda pensionärer med vuxna barn som sedan länge har egna bostäder. I mars 2020 bestämde de sig för att sälja villan i Viskafors och hitta en ny lägenhet i stan. Valet föll på området Lunden i de sydöstra delarna av Borås centrum där Cernera höll på att bygga nya bostadsrättslägenheter. 

– Vi hade haft en lång process på nästan fem år till beslutet. Det handlade framför allt om trädgården. Elisabeth tyckte att det var roligt, för mig var det mer ett måste, berättar Lennart. 

När det gäller det invändiga visste de vad de ville ha. Det skulle vara ljust, rymligt och med bra förvaringsutrymmen. En annan viktig faktor var större sällskapsytor. Det löste de genom valmöjligheten att ta bort ett mindre rum, så att det som var en fyra på 89 kvadratmeter blev en trea.

– Vi har barn och barnbarn, som gärna hälsar på. Det har faktiskt blivit mer av spontana träffar nu, vi bor närmare varandra och barnbarnen kan ta sig till oss på egen hand, säger Lennart. 

En annan sak de uppskattar är balkongen på 17 kvadratmeter. 

– På det halvår vi bott här så har vi suttit mer på balkongen än vad vi gjorde på de uteplatser vi hade i trädgården i Viskafors på en säsong. Det är helt fantastiskt. 

Läget skulle vara centralt med nära till bibliotek och teater, men ändå i anslutning till grönområden. Just detta hittade de i Lunden. De gjorde noggrann research och besökte till och med området flera gånger, för att se hur det kändes under olika tider på dygnet.  

I ett av husen finns också en förskola med barn som leker och sätter sin prägel på kvarteret. 

– Det är jättefint att ytan används på ett sätt så att det är liv och rörelse på gården. Och vi störs inte av barnen, tvärtom. Vill vi kan vi stänga dörren om oss, det är verkligen tyst i lägenheten.