2017-11-23

"Målet är egen försörjning för alla"

Iris är en rikstäckande utbildningsverksamhet med målet att hjälpa människor med funktionsnedsättning till arbete och egen försörjning. I Borås finns de i fastigheten Näckrosen på Katrinedal.

I lokalerna råder full aktivitet denna tisdag i november. Deltagarna utför olika typer av handarbeten efter färdiga koncept. Just för dagen tillverkas trasmattor av tygremsor. Andra dagar kan det vara tillverkning av fågelholkar eller spel som står på schemat. De färdiga skapelserna skänks till olika välgörenhetsorganisationer.

Vi träffar Christer Ivarsson Österberg, regionchef för Västra Götaland och Halland, för dagen på plats i Borås, som berättar:

- Vi arbetar idag med flera olika uppdrag till Arbetsförmedlingen. I aktivitetsbaserade utredningsplatser, AUP, tittar vi på arbetsförmågan hos varje enskild individ. I ett annat uppdrag stöttar vi individer med specialpedagogisk kompetens -  individuellt pedagogiskt stöd i utbildning - IPSU. Sedan gör vi även Stöd & Matchning som är en tjänst för arbetssökande där vi hjälper människor till arbete eller utbildning.  

Iris har drivit verksamhet i Näckrosen sedan i augusti.

- Vi tycker att de här lokalerna passar oss och är väl anpassade för vår verksamhet. Här finns möjligheter för våra deltagare att aktivera sig både självständigt och i grupp. Läget är också bra med många parkeringsmöjligheter och närhet till centrum - det tar bara några minuter att gå in till city.

- Eftersom vi bland annat samarbetar med Arbetsförmedlingen har vi krav på att lokalerna ska vara tillgängliga för alla. Det måste till exempel finnas dörröppnare och toaletterna ska vara anpassade för rullstol. När vi flyttade in i våra lokaler var det mycket som behövde färdigställas på kort tid. Därför känns det skönt att vi hade, och har, en tät och bra kontakt med hyresvärden. Cernera har hela tiden lyssnat på våra behov och önskemål men också kommit med förslag och idéer på utformning. Inte minst har de sett till att vi fått komma in i lokalerna snabbt. Just nu för vi diskussioner om att eventuellt hyra en angränsande lokal i huset för kompletterande verksamhet. Det är smidigt att samla så mycket som möjligt på samma ställe, säger Christer Ivarsson Österberg.

Iris har sitt ursprung från slutet av 1800-talet då en grupp synskadade, som hade svårt att komma in i samhället och att få jobb, bestämde sig för att skapa sina egna arbeten. Ur ett utanförskap odlades en möjlighet och företaget Iris växte fram. Idag arbetar Iris med funktionsstärkande tjänster, integration och matchning för att fler ska kunna ta sig in på den ordinarie arbetsmarknaden.

Totalt bedriver Iris verksamhet på cirka 70 orter runt om i Sverige med omkring 500 engagerade och kunniga medarbetare.    

Äldre nyheter

2017-11-20

Hur går ett tillvalsmöte till?

En av de roligaste sakerna med att köpa ny bostad är att välja inredning. Så här går tillvalsprocessen till!  Inredningskatalog På första informations...

Läs mer
2017-11-01

Informationsmöte och säljstart för sista etappen i Trädgårdsstaden Hestra

Nu närmar sig försäljning av fjärde och sista etappen i Trädgårdsstaden Hestra. Den 14 november kl 17.30-18.30 hålls informationsmöte i Swedbank Sjuhära...

Läs mer