Perseus

Adress: Sandwalls Plats 3, Borås, Sverige Arkitekt: Lars Kellman Byggnadsår: 1913

Perseus ligger vid Sandwalls plats mitt i Borås med utsikt över Viskan och Stadsparken. Sandwalls plats är ett av Borås mest populära områden och lockar mängder av invånare och besökare varje dag. Närheten till Centralstationen, bussförbindelser, shopping, vårdcentraler och övrig samhällsservice ger fastigheten ett mycket intressant läge

Allmän info
Fastigheten uppfördes i slutet av 1800-talet och innefattar drygt 1 300 kvm. Här inryms bland annat Café Viskan, ett av stans populäraste kaféer, som erbjuder miljöer med kontinental känsla. I grannfastigheten Pallas finns parkeringshus med 400 parkeringsplatser.

Närservice
Perseus är belägen mitt i Borås med närhet till det mesta som exempelvis restauranger, affärer, sjukvård, hotell, vandrarhem och frekvent kollektivtrafik.

Teknisk info
Fjärrvärme och källsortering. Internetanslutning via fibernät.

Historisk fakta
Perseus 3 är en om- och tillbyggnad av ett stenhus, troligen från 1880-talet, samt en enklare träbyggnad. Stilen är jugend eller Art Nouveau som den också kallas. Jugend utvecklades kring förra sekelskiftet och är mer ett samlingsbegrepp för en rad olika uttryck än vad det är en enhetlig stil. Gemensamt är dock att arkitekturen ofta hämtade inspiration från naturen. Namnet Perseus kommer från Borås tradition att ge kvarter namn utifrån olika teman. Stadens centrala delar har namn efter fornnordiska gudar samt grekisk och romersk mytologi. Perseus var son till Zeus och dödade bland annat monstret Medusa. Byggnaden anses vara en ovanligt välbevarad representant för sin tid och funktion.